yin yoga

Yin yoga is een diepe en meditatieve practice.

De practice geeft je de mogelijkheid om subtiele energieën en sensaties te voelen en helpt je diep te ontspannen. De practice stimuleert de chi (prana of energie) die door het bindweefsel stroomt waardoor je fysieke, emotionele en mentale welzijn wordt verbetert. Het is een ontspanning in stilte waarin we observeren, ontdekken en ons overgeven aan wat is. Soms kan in de observatie, of in de ontdekking iets boven komen waar je je moeilijk aan kan overgeven. Een practice is dus niet altijd even ontspannen. Soms is er wat meer tijd nodig voor je je kunt overgeven. Soms vind je telkens weer een diepere laag van ontspanning of bewustzijn.

In onze lessen werken we vaak met de 5 elementen of energieën uit de natuur: water, hout, vuur, aarde en metaal zoals dat in de TCM (traditional chinese medicine) wordt omschreven.

In yin yoga ligt de focus op het behouden of het vergoten van de bewegingsmogelijkheid van het bindweefsel (faschia, pezen, gewrichten, banden en kapsels). Hierdoor krijgt de rug de natuurlijke kromming terug en wordt de lenigheid van het hele lichaam vergroot.

Aangezien in yin yoga de focus ligt op het bindweefsel, wat stijver is dan de elastische tissues (spieren) wordt in yin yoga anders gewerkt dan in ashtanga yoga. Bindweefsel verlengt, versterkt en opent veilig en effectief als er voor een langere tijd een ononderbroken druk op wordt uitgeoefend. Dit is waarom je in yin yoga meestal minimaal 5 minuten een zittende of liggende houding (asana) vasthoudt. Het is de bedoeling dat je in de houding je spieren steeds meer ontspant. Hierdoor stimuleer je de diepere en taaiere tissues in je lichaam. De practice bestaat net als de ashtanga practice uit ademhalingstechnieken (pranayama), meditatie en ontspanning.

Yin yoga heeft een diep revitaliserend, kalmerend en bevrijdend effect.
Het is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar ontspanning, introspectie en het stretchen van het lichaam. Voor mensen met burn-out klachten is yin yoga een geschikte practice. In de practice kunnen zij de batterij weer op laden en wanneer recharged: de practice aanvullen met of vervangen door een Mysore practice. Yin yoga is voor veel mensen een rustpunt in het drukke huidige bestaan met alle stimuli. De practice is ook geschikt voor als je zwanger bent.

Onze docenten hebben allemaal minimaal de yin level 1 scholing gedaan bij José de Haan – de Groot (http://www.yogatreat.eu/en/).

ZIN IN EEN PROEFLES? SCHRIJF JE GRATIS IN